Skip to content
Postbus 43, 3840 AA Harderwijk | info@huurdersraadwoonwijs.nl

Huishoudens betalen teveel waterschapsbelasting

4 december 2018

“Nederlandse huishoudens betalen teveel waterschapsbelasting.” Dat zegt de Algemene Waterschap partij (AWP) naar aanleiding van eigen onderzoek. Huishoudens betalen in het huidige stelsel 80 procent van de watersysteemheffing. De AWP wil het aandeel van de huishoudens bevriezen om tot een eerlijker verdeling te komen.

AWP-waterschap bestuurders Hans Middendorp en Ron van Megen hebben de waterschap heffingen van alle 21 Nederlandse waterschappen onder de loep genomen. Ze komen tot een opvallende conclusie: samen betalen alle Nederlandse huishoudens maar liefst 80 procent van de anderhalf miljard euro die deze belasting jaarlijks opbrengt. De landbouw en het bedrijfsleven betalen elk ongeveer 10 procent. De watersysteemheffing voor de natuur levert een verwaarloosbare 0,3 procent op. “Wij hadden een betere afspiegeling van profijt, economische waarde en schaderisico verwacht” constateert een verbaasde Middendorp.

In de Randstad en op de Veluwe zijn de lasten voor de huishoudens het hoogst. Daar betalen huishoudens maar liefst 85 procent van de watersysteemheffing in hun regio’s. Inwoners van Flevoland betalen van alle Nederlanders het minst. Zij betalen slechts 64 procent. Vergeleken met het nationale gemiddelde is het aandeel van de landbouwsector in Flevoland juist groot, 22 procent.

AWP doet op 20 maart 2019 onder de naam ‘AWP niet politiek wel deskundig’ mee aan de verkiezingen in de 21 Nederlandse waterschappen.

 

 

 

Back To Top