Skip to content
Postbus 43, 3840 AA Harderwijk | info@huurdersraadwoonwijs.nl

Groepswonen Vijverhof Ermelo bewijst nog steeds bestaansrecht

14 mei 2016

Groepswonen Vijverhof Ermelo bewijst nog steeds bestaansrecht

 

 

 

De Vijverhof viert 15-jarig bestaan. Foto: Grietje-Akke de Haas

 

Groepswonen voor senioren in de Vijverhof aan de Kanoweg. Het was indertijd een vooruitstrevend initiatief. Vandaag de dag bewijst de formule nog steeds zijn bestaansrecht. Vandaag, zaterdag 14 mei, werd het 15-jarig bestaan uitbundig gevierd.

Want ook vijftien jaar naar dato is de manier van groepswonen voor senioren een succes, mits je voelt voor een bepaalde vorm van sociale samenhang. Want hoewel niets moet en alles mag, wordt toch verwacht dat je je als bewoner sociaal opstelt tegenover de medebewoners. Die instelling wordt ook getoetst bij nieuwe aanwas.

Ben Noorloos bijvoorbeeld, met zijn 58 jaar sinds een jaar de jongste bewoner. Door omstandigheden moest hij zijn eigen woning verkopen en op zoek gaan naar een ander onderkomen. De keus om te wonen in de Vijverhof was bewust. “Als je in een andere straat gaat wonen moet je weer actief op zoek naar contacten. In de Vijverhof lig dat iets eenvoudiger. Je hebt gelijk aanspraak, wat leuk en gezellig is. Het geeft je meteen een thuisgevoel.”

Wat niet betekent dat het niet moest wennen voor Ben. Het grijsgehalte van de bewoners is immers groot en de oudste bewoner is 90 jaar oud. “In het begin had ik ook een beetje het gevoel dat ik in een bejaardentehuis terechtkwam, zo rustig en stil was het.” Ben trof een maatje in Hans Kamstra (62).  “Eigenlijk wonen we met zijn allen in een straatje, maar dan gezamenlijk onder één dak”, heeft Hans het erg naar de zin in de Vijverhof. “Bovendien is wonen hier op de toekomst gericht. Ben en ik hebben nu allebei ons werk nog en doen veel met jongeren. Maar worden wij ouder, dan kunnen we een beroep doen op de mensen die hier wonen.”

Door de sociale controle is er maar weinig wat de bewoners ontgaat. “Onlangs gebeurde het in Lelystad dat iemand pas na een paar weken dood in huis gevonden werd. Dat zal hier niet gebeuren omdat je naar elkaar omkijkt.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Back To Top