Skip to content
Postbus 43, 3840 AA Harderwijk | info@huurdersraadwoonwijs.nl

Blok huurwoningen UWOON profiteert van (winter)zon

 

Een hele rij huurwoningen aan de Van Alphenstraat in Harderwijk profiteert sinds kort van zonne-energie. Onder aanvoering van Marijke van Prooijen, voorzitter van huurdersraad Woonwijs, verzochten alle zes huurders UWOON om zonnepanelen aan te brengen. Ook een mooi moment voor de woningcorporatie: nog niet eerder koos een heel blok huurwoningen tegelijk voor de energieopwekkende panelen.

De woningen zijn ieder voorzien van 8 zonnepanelen. Het blok aan de Van Alphenstraat wekt daarmee in totaal een kleine 10.000 kWh aan duurzame energie per jaar op. Daar kunnen de nodige (spaar) lampen voor branden, of wasmachines van draaien. De bewoners zijn dan ook erg tevreden. Marijke van Prooijen: “Mijn droom op korte termijn is werkelijkheid geworden. Op lange termijn hoop ik dat zo veel mogelijk huurders ons voorbeeld zullen volgen!”

Sinds de start in het najaar van 2017 hebben al zo’n 300 huurders zonnepanelen aangevraagd. Bij huurders die vóór 1 januari 2019 besluiten om mee te doen, neemt UWOON 30% van de investering op zich. De resterende 70% betalen deelnemers via een vaste vergoeding in de servicekosten tussen 13,50 en 15,50 euro per maand, afhankelijk van het aantal panelen. De zonnepanelen leveren direct een besparing op energieverbruik op. Huurders kunnen de opgewekte energie verrekenen met elektriciteit die ze van het energiebedrijf afnemen. Het nieuwe kabinet wil deze ‘salderingsregeling’ overigens vervangen door een andere regeling. Hoe een andere regeling er uit ziet, en of dit gevolgen heeft voor de mogelijke besparing, is nog niet duidelijk.

Het verlagen van woonlasten, maar ook milieueffecten zijn voor UWOON belangrijke redenen om veel energie te steken in zonnepanelen. De corporatie investeert de komende jaren zo’n 10 miljoen euro in de verduurzaming en energiezuinigheid van haar huurwoningen. Dit zijn veelal isolerende maatregelen die de schil van de woning energetisch verbeteren. Bewoners kunnen verder nog een vrijwillige energiecoach inschakelen. Deze komt bij huurders thuis en geeft praktische bespaartips.

((Persbericht UWOON)


Bent u ook enthousiast geworden en wilt u meer weten over Zonnepanelen kijk dan op de website van UWOON. Daar vindt u alle informatie om u aan te melden.

https://www.uwoon.nl/ik-huur/energiebesparing/zonnepanelen/ of lees de folder Zonnepanelen.

U kunt ons ook bellen op 06-10123351, voorzitter Huurdersraad Woonwijs

____________________

Dit is een link naar de folder

Zonnepanelen

 

Back To Top