Skip to content
Postbus 43, 3840 AA Harderwijk | info@huurdersraadwoonwijs.nl

Wat u moet weten als u gaat huren

31 augustus 2018

Gaat u binnenkort een woning huren? Omdat u bijvoorbeeld voor uw werk naar de andere kant van het land moet, maar geen geschikt koophuis kunt vinden of liever even wacht? Of omdat u gaat scheiden en huren voor u financieel aantrekkelijker is? Dan is het goed om de ins & outs van huren te weten.

Uw inkomen is bepalend
De woningmarkt bestaat uit de sociale en de vrije huursector. De hoogte van uw inkomen bepaalt meestal in welke sector u een woning kunt huren. Is uw bruto jaarinkomen (plus dat van uw partner) minder don € 36.000 (prijspeil 2016)? Dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor een sociale huurwoning. Is uw jaarinkomen hoger? Dan maakt u meer kans in de vrije sector.

Sociale huurwoningen
Deze woningen zijn overwegend bedoeld voor huishoudens met een bruto jaarinkomen van minder dan € 36.000 (prijspeil 2016). Het zijn goedkopere woningen die u meestal huurt van een woningcorporatie. Er geldt wel vaak een wachttijd. Het kan dus even duren voordat u een woning krijgt toegewezen. Tenzij u een urgentieverklaring heeft, bijvoorbeeld wanneer u een medische indicatie heeft.

Zo kunt u een sociale huurwoning krijgen:
● Schrijf u in bij een woningcorporatie. Informeer bij uw gemeente welke er zijn.
● Vraag een huisvestingsvergunning aan bij uw gemeente. U moet hiervoor meestal wonen, werken of studeren in de plaats waar u wilt huren.

Vrije sector
Heeft u direct een woning nodig en voldoende te besteden? Dan kunt u ook een woning in de vrije sector huren. Dit kunt u bijvoorbeeld via een makelaar doen. Wees u er wel van bewust dat er andere regels gelden in de vrije sector. Zo is er geen maximale huurprijs en geldt huurtoeslag niet voor huurwoningen in de vrije sector. Houdt u rekening met een gemiddelde huur vanaf € 1.358,- maar de sky is the limit.

Huurtoeslag
Als u tot een bepaalde huurgrens te weinig verdient, kunt u huurtoeslagkrijgen. Vroeger heette dot huursubsidie. Oftewel een bijdrage in uw huurkosten. Hiervoor gelden wel een aantal voorwoorden, zoals leeftijd, woonsituatie en inkomen. Wilt u weten hoeveel toeslag u kunt krijgen? Maak dan op Belastingdienst.nl een proefberekening.

Bron: ING, 31-08-2018

Back To Top