Skip to content
Postbus 43, 3840 AA Harderwijk | info@huurdersraadwoonwijs.nl

Logeren in gasloze woning

5 juni 2019

Bevindingen Huurdersraad positief

Hoe voelt het in een huis dat door infrarode straling wordt verwarmd? Om dit te ervaren, logeerden bestuursleden van de Harderwijkse Huurdersraad ‘Woonwijs’ in de Ermelose proefwoning van UWOON aan de Kievitstraat 71. De woning heeft 29 zonnepanelen, infrarode (IR) verwarmingspanelen aan de plafonds en een luchtwarmtepomp voor warm water. Het doel is een energie neutrale woning die minstens zoveel energie opwekt als verbruikt. Of dit duidelijk wordt in de onbewoonde woning, is de vraag.

Voor het slapen gaan voelen Marijke van Prooijen (r) en Johanneke Boeve of het IR paneel warmte uitstraalt.

Door UWOON is een basistemperatuur van 17 graden ingesteld. De woning is goed geïsoleerd, met driedubbele ramen. Hierdoor zijn de IR panelen als hoofdverwarming geschikt. De logees Marijke van Prooijen en Johanneke Boevé van de Huurdersraad eten een afhaalpizza. Boven de eettafel zorgt een IR paneel voor aangename warmte. ,,Net of je in het zonnetje zit.” Boven de zithoek is ook zo’n paneel aangebracht. Omdat het koud bleef, is een derde paneel tegen de muur gezet. Wie ervoor staat of eronder zit, voelt de warmte. Ernaast is het koeler.
DISPLAY Marijke vindt dat juist fijn. ,,Net als vroeger, gezellig bij de kachel.” Ze controleren de display aan de muur. Het blijft urenlang iets kouder dan de ingestelde temperatuur van 21 graden. De IR panelen verwarmen geen lucht. Wel meubels en wanden, die op hun beurt warmte aan de ruimte afgeven.

’s Avonds komt de Ermelose Huurdersraad ‘De Groene Draad’ buurten. Beide belangenorganisaties voor huurders werken nauw samen. ,,Moeten de deuren dicht?’ ‘vraagt Tijmen Kroon. Deuren sluiten blijkt belangrijk, om de warmte in elk vertrek te houden. Henk Bronkhorst loopt met zijn handen in de lucht, om de warmtestraling te voelen. Reiny Smink geniet voor de warme plaat tegen de muur. Nadat iedereen de inductiekookplaat in de keuken heeft getest, ontstaat aan tafel een spontane huurdersraadvergadering over energiezuinige woningen.

WARMTEPOMP  Op zolder staat een warmtepompboiler. Die zorgt voor warm water in huis. Nóg energiezuiniger en duurzamer zou een volledige warmtepomp zijn, die warm water én verwarming levert. Maar dat is duurder in aanschaf. Het onafhankelijke adviesorgaan Milieu Centraal heeft berekend dat de combinatie van IR panelen en warmtepomp, zoals in het huis aan de Kievitstraat, in aanschaf 8.700 euro kost, exclusief subsidies en zonnepanelen. Het gebruik is 5600 kWh. Kritische kanttekeningen van Milieu Centraal zijn, dat zonnepanelen twee derde van hun stroom opleveren in de warme maanden en een derde in de maanden als de verwarming aan staat. ,,Minstens twee derde van de stroom die de IR-panelen nodig hebben, moet uit gewone netstroom komen. Het is nog onbekend wat de levensduur van een IR-paneel is.” Energiedeskundige Van Oene van UWOON ziet het zonnig in: ,,Sinds juli vorig jaar levert deze woning nog steeds energie terug aan het energienet.”

Van de redactie | Het Kontakt Ermelo.nl Mieneke Braakman

 

Back To Top