Skip to content
Postbus 43, 3840 AA Harderwijk | info@huurdersraadwoonwijs.nl

Stijging lokale lasten voor huurders

Woonbond 3 april 2019
Huurders zijn in 2019 weer meer kwijt aan lokale lasten dan in 2018. Gemiddeld 10 euro meer voor gemeentelijke heffingen en 6 euro meer voor het waterschap. Maar per gemeente zijn er grote verschillen.

Een van de gemeentelijke belastingen is de afvalstoffenheffing
https://www.coelo.nl/ becijfert ieder jaar wat burgers betalen aan de gemeente, het waterschap en de provincie. In 2019 betalen huurders gemiddeld 812 euro. Daarvan gaat 368 euro naar de gemeente en 259 euro naar het waterschap. Autobezitters -huurder of juist niet- betalen gemiddeld 179 euro aan provinciale heffingen, zogenaamde ‘opcenten’ op de motorrijtuigenbelasting.

Stijging lasten gemeente en waterschap
Lang niet alle huurders bezitten een auto. Voor veel huurders bestaan de ‘lokale heffingen’ daarom alleen uit gemeentelijke belastingen en heffingen van het waterschap. En juist die zijn dit jaar gestegen. Aan de gemeente betalen huurders dit jaar gemiddeld 10 euro meer dan vorig jaar. De rekening voor het waterschap steeg met gemiddeld 6 euro.

Grote verschillen per woonplaats
In de ene gemeente zijn huurders aanzienlijk duurder uit dan in de andere gemeente. Niet alle gemeenten vragen huurders rioolheffing. In die gemeenten zijn huurders vaak goedkoper uit. Voor huurders is Midden-Delfland dit jaar de duurste plek om te wonen (1.157 euro). De goedkoopste plek is De Ronde Venen (485 euro).

Lokale lasten per gemeente vergelijken
Met de https://www.coelo.nl/index.php/wat-betaal-ik-waar/lokale-lasten-calculator Lokale Lasten Calculator van COELO (externe link) zijn de heffingen van twee gemeenten met elkaar te vergelijken. Handig voor mensen met verhuisplannen. En voor huurdersorganisaties die willen weten of huurders in hun gemeente meer of juist minder moeten betalen dan huurders in buurtgemeenten.

Verschillen in lokaal beleid voor kwijtschelding
Met een  https://www.woonbond.nl/nieuws/spaargeldnorm-kwijtschelding-te-streng inkomen op bijstandsniveau en nauwelijks spaargeld is er vrijwel overal kwijtschelding mogelijk. Maar hoeveel er wordt kwijtgescholden, hoe je kwijtschelding moet aanvragen en voor welke heffingen je kwijtschelding kunt krijgen verschilt. Van de gemeenten is Alphen aan den Rijn het duurst voor minima. Daar kun je kwijtschelding krijgen voor de afvalstoffenheffing, maar niet voor de rioolheffing van 230 euro. Van de waterschappen is Delfland het duurst. Dat is een van de drie waterschappen die minima géén kwijtschelding geeft voor de zuiveringsheffing.

Kwijtschelding is soms geld toe
Huurders met recht op kwijtschelding zijn in Hattem, De Ronde Venen, Drimmelen, Leudal en Zwijndrecht het beste af. Die gemeenten geven alle bewoners een heffingskorting. Bij bewoners die geen kwijtschelding krijgen wordt dat verrekend met de te betalen belasting. Wie in aanmerking komt voor kwijtschelding krijgt de heffingskorting uitgekeerd. Het bedrag dat wordt uitgekeerd varieert van 181 euro in De Ronde Venen tot 22 euro in Zwijndrecht.

De https://www.coelo.nl/index.php/wat-betaal-ik-waar/interactieve-kaarten/atlas-gemeenten interactieve kaarten van Coelo (externe link) geven inzicht in o.a. het kwijtscheldingsbeleid van gemeenten. Ook dat is voor huurdersorganisaties nuttige informatie.

Back To Top